Kanaš: Požiar v Tatranskej Polianke bol najťažší a najrozsiahlejší

05.08.2005 Prešov

Prešov 5. augusta (TASR) - Za najťažší a najrozsiahlejší označil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pplk. Mirosl...
Prešov 5. augusta (TASR) - Za najťažší a najrozsiahlejší označil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pplk. Miroslav Kanaš požiar, ktorý likvidovali hasiči od 30 júla do 3. augusta medzi Tatranskou Poliankou a Starým Smokovcom.

Išlo zároveň o požiar, ktorý zo štrnástich tohtoročných požiarov vo Vysokých Tatrách, spôsobil najväčšie škody. Podľa Kanaša ich predbežná výška dosiahla 12 miliónov, uchránené hodnoty sa odhadujú na vyše 100 miliónov korún. \"Vyjadrujem poďakovanie všetkým hasičom, ktorí počas piatich dní nasadzovali svoje životy v náročnom teréne Vysokých Tatier, \" uviedol na tlačovej besede v Prešove Kanaš. Dodal, že aj keď terén v kalamite postihnutej oblasti neumožnil jednoduchý zásah, profesionálna vynaliezavosť získaná počas dlhoročných skúseností zvíťazila nad ohňom.
\"Zasahovali sme v ťažko dostupnom kalamitnom polome, likvidovali sme kalamitné drevo, s čím sme sa doposiaľ ešte nestretli, \" povedal Kanaš. Dodal, že aj pri tomto zásahu sa ukázalo, že profesionálni hasiči potrebujú novú techniku. Viaceré stroje počas likvidácie požiaru vypovedali službu, bolo ich treba opravovať, čo zasahujúcich zbytočne oberalo o čas. Priemerný vek niektorého typu strojovej techniky predstavuje vyše 18, 27, ale aj 29 rokov. \"V prešovskom a Košickom kraji máme iba tri nové kusy, ktoré majú štvorročnú životnosť, \" konštatoval riaditeľ.
Celkovo sa do boja proti prírodnému živlu v spomínanom zásahu zapojilo zhruba 90 profesionálnych hasičov takmer z celého Slovenska, množstvo dobrovoľných kolegov, 150 brigádnikov Štátnych lesov TANAP-u. Spoluprácu medzi jednotlivými zložkami označil Kanaš za dobrú. Podľa neho je výsledkom viacerých spoločných cvičení. Požiar si vyžiadal aj letecký zásah.
Oheň zasiahol územie viac ako 212 hektárov, pričom zhorela nielen časť kalamitného územia, ale aj okraj lesa a kosodreviny. Príčinou požiaru, ktorý vypukol napoludnie 30. júla nad Cestou Slobody v Tatranskej Polianke, bola manipulácia s otvoreným ohňom. K šíreniu požiaru, ktorý zo začiatku vypukol na ploche asi 5x5 metrov, dopomohol silný juhozápadný vietor. K jeho úplnej likvidácii došlo 3. augusta v dopoludňajších hodinách. Po leteckom monitoringu bolo požiarovisko odovzdané v uvedený deň napoludnie.
 

Vyberte región